София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

100 години от края на Първата Световна война

Световният политически елит отбелязва юбилея в Париж

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Целият световен политически елит днес и утре се събира във френската столица столица, за отбележи 100 сто години от края на най-кървавата война - Първата Световна. Сред гостите на честванията са германският канцлер Ангела Меркел, държавните глави на САЩ и Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин,  както и българският президент Румен Радев.
 
Един от първите пристигнали за тържествата гости, прекрачил прекрачил прага на Елисейския дворец днес беше американският президент Доналд Тръмп. Именно визитата на Тръмп се очакваше с най-голямо вълнение от всички световни медии. Причината е обтягането на отношенията между президентът на САЩ и френският държавен глава Емюел Макрон. Още преди да кацне на френска земя, Тръмп обяви в Туитър, че е много обиден на домакина си заради изказването му отпреди дни, че Европа трябва да има своя армия, за да намали зависимостта в отбраната от САЩ.
 
"Може би Европа първо трябва да плати своя справедлив дял в НАТО, която САЩ субсидират извънредно много" - написа американският президент. Освен сигурността, сред темите на разговора между двата лидери по време на срещата им днес са били темите, свързани с положението в  Сирия и Иран. Преди визитата от Белия дом съобщиха, че това е единствената двустранна среща в програмата на президента. Тази информация  сложи край на очакванията за евентуални разговори очи в очи Путин - Тръмп.
 
В следобедните часове днес  френският президент посети заедно с германския канцлер  Меркел гората край Компиен, на 60 км северно от Париж. Там във вагона на главнокомандващия съюзническите сили маршал Фош, Германия обявява капитулацията и подписва примирието, което слага край на Първата световна война. Това става в 11 ч на 11 ноември 1918 г. 
 
Поради тази причина официалната възпоменателна церемония ще се проведе утре в посочения час пред Триумфалната арка в Париж. След това с реч на Ангела Меркел ще бъде открит Форум на мира, който също ще се проведе във френската столица. Очаква се той да завърши с конкретни предложения за опазването на световния мир.
 
По късно тази вечер френският президент ще даде вечеря за лидерите в Музея Орсе, а преди нея гостите можаха да  разгледат изложба на Пикасо. 
 
Самата подготовка за отбелязването на кръглата годишнина премина при изключителни по своя характер мерки за сигурност. Над 10 000 представители на органите на реда в Париж са натоварени със задачата да следят случващото по време на тържествата. Допълнителна охрана е назначена за Доналд Тръмп, тъй като се очаква утре, която е кулминацията на събитията, свързани с отбелязването на годишнината, в Париж  да се проведе и шествие срещу него.