София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

100 милиона евро за селските райони

Приемът на проекти започва след седмица

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

През тази година 100 милиона евро ще бъдат отделени за инфраструктура по програмата за развитие на селските райони, съобщи Министерството на земеделието, храните и горите. Приемът по мярката се очаква да започне на 7 или 8 март, като ще продължи 120 дни.

Половината от средствата са предвидени за строителство и рехабилитация на улици и тротоари, каза земеделският министър Румен Порожанов пред общото събрание на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

10 млн. евро са предвидени за изграждане и обновяване на площи за широко обществено ползване, а също толкова са предвидени и за ремонти и оборудване на общински сгради с цел енергийна ефективност. Със 7.5 млн. евро ще бъдат ремонтирани училища и професионални гимназии, а с 5 млн. евро – детски градини. За изграждане на закрита спортна инфраструктура, включително в училища, са предвидени 7.5 млн. евро, а 10 млн. евро са изграждане, реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на спортна инфраструктура.

Порожанов призова общините да участват в разяснителната кампания, която е започнала министерството съвместно с Държавния фонд "Земеделие", и увери кметовете, че индикациите по време на българското председателство на съвета на ЕС са, че обшата селскостопанска политика ще запази адекватно финансиране.