София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

11 са кандидатите за президент на Франция

Имената им вече са подредени, след проведен жребии

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

11 кандидати ще участват на изборите за президент на Франция, обяви председателят на Конституционния съвет на страната Лоран Фабиус.

"11 кандидати успяха да преодолеят летвата от 500 подписа за участие в президентските избори“, заяви Фабиус. Той отбеляза, че през 2007 година в борбата за президентското кресло са участвали 12 души, а през 2012 година – 10.

Според закона за участие в изборите за президент, е необходимо да бъдат събрани не по-малко от 500 подписа от депутати на различни нива. Само този, който събере 500 подписа на депутати, кметове, членове на регионални съвети и прочие политици, заемащи мандатни длъжности, може да бъде регистриран в качеството си на официален кандидат за поста президент на страната. Освен това имената на гарантите трябва да бъдат известни на публиката.

По думите на председателя на Конституционния съвет, в съответствие с жребия, имената на кандидатите в списъка от снощи са подредени в следния ред: председателят на партията „Стани, Франция“ Никола Дюпон-Енян, лидерът на „Национален Фронт“ Марин Льо Пен, лидерът на движение „Напред“ Еманюел Макрон, представителят на „Социалистическата партия“ Бенуа Амон, кандидатът на крайната лява партия „Работническа борба“ Натали Арто, лидерът на „Антикапиталистическата партия“ Филип Путу, основателят на партията „Солидарност и прогрес“ Жак Шеминад, депутатът-центрист Жан Ласал, представителят на карйнолевите Жан Люк Меланшон, лидерът на „Народно-републикански съюз“ Франсоа Аселино и кандидатът от „Републиканците“ Франсоа Фийон.

Фабиус отбеляза, че подписи са получени в подкрепа на 61 души, от тях 27 са получили не повече от 10 подписа, а всички те са били 14 300.

В края на миналата година действащият президент на Франция Франсоа Оланд заяви, че няма да се кандидатира за втори мандат съзнавайки, че кандидатурата му може да постави под заплаха единството на левите сили.

Изборите за президент на Франция ще се проведат в два тура на 23-и април и 7-и май.