София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

11 септември в историята на тероризма

Всеки момент от трагедията ще бъде отбелязан с минута мълчание

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

11 септември 2001 година е датата в световната история, която бележи най-мащабния терористичен акт досега.
Терористи- камикадзета отвличат четири пътнически самолета в САЩ и ги насочват към двата световни търговски центъра в Ню Йорк, към Пентагона и към Белия дом.
Всички самолети, с изключение на последния, достигат своите цели.
Четвъртият заловен самолет се разбива в поле близо до град Шенксвил в Пенсилвания.
Жертвите на нападенията са 2977 души, сред които 343 пожарникари и 60 полицейски служители. Убити са не само американци, но и граждани от 92 държави. В Ню Йорк умират 2 753 души, в Пентагона - 184 души, 40 души са убити в Пенсилвания.
При атаките умират и 19 терористи, 15 от които са граждани на Саудитска Арабия, двама – от ОАЕ, един от Египет и един от Ливан.
16 години по-късно в САЩ ще се проведат възпоменателни церемонии в памет на жертвите от жестоките терористични нападени.
Ще бъдат обявени 6 минути мълчание.
Церемонията ще започне в 8 часа местно време в близост до паметника на жертвите в Манхатън.
В 8:46 часа, когато първият самолет се разби в северната кула на Световния търговски център, ще започне първата минута мълчание.
След това ще бъдат прочетени имената на всички убити в тази трагедия - 2 977 възрастни и деца.
Вторият момент на мълчание ще започне в 09:03 часа, когато на вторият самолет удари южната кула на Световния търговски център, а третият ще започне в 09:37 часа, когато самолет се разби в Пентагона.
След минутата мълчание ще напомни за момента, когато южната кула на Световния търговски център се срина - 09:59. Петата минута мълчание ще почете паметта на пътниците на самолета, който се разби в района на Шенксвил - 10:03, а шестата ще бъде обявена в 10:28 часа - времето на разпадането на северната кула на Световния търговски център.
Тази погребална церемония се провежда ежегодно в продължение на 16 години.