София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лекари излизат на национален протест

Медиците са недоволни от новия Рамков договор и реформата на Петър Москов

8 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Лекари от цялата страна ще се включат в Националния протест днес, който стартира в 15 ч. пред сградата на Министерски съвет. Митингът е под наслов „Истинска реформа, за истинска медицина”, а организатор е Българският лекарски съюз.
Недоволството на медиците дойде след подписването на служебния Рамков договор без участието на съсловието. Според БЛС новите точки в него ще доведат до хаос в системата и административни затруднения за лекарите. Вчера здравният министър се извини на джипитата затова, че не ги е взел в предвид като страна по Рамковия договор. Общопрактикуващите лекари прекратиха протестните си действия още в понеделник, но много от частните болници отказаха да работят в знак на недоволство с реформата на Москов и новите правила за работа с Касата.
Председателят на БЛС Венцислав Грозев обясни, че съсловната организация иска извинение от ресорния министър – не само към джипитата, но към всички медици.
Очаква се в днешния протест да се включат представители от бранша и специалисти от цялата страна.