София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

12 души загинаха при пожар в грузински хотел

Евакуирани са повече от сто човека

6 годиниИнциденти 6 Боряна Райчева

Най-малко 12 души загинаха, а други 21 пострадаха при пожар в хотел "Леогранд" в грузинския град Батуми, съобщава „Радио Свободна Европа“. Загиналите са идентифицирани, заявяват от Регионалното министерство на здравеопазването и допълват, че причината за смъртта им е вдишване на дим.

Повече от 100 души – гости и служители на хотела са били евакуирани. Сред гостите са били и участничките в конкурса „Мис Грузия“, но не те не са пострадали. Причината за пожара все още не е ясна.

Сред пострадалите са граждани на Израел, петима граждани на Турция и 12 жители на Грузия. 

Премиерът на Грузия Георги Квирикашвили се прибра в Батуми след приключване на срещата на върха на Източното партньорство в Брюксел. Според съобщението на пресслужбата на грузинското правителство, той е разбрал за пожара в самолета на път от Брюксел към Грузия. Той е променил маршрута за връщане - вместо в столицата Тбилиси, самолетът му се е приземил в Батуми.

Президентът на Грузия Георгий Маргвелашвили определи пожара като "трагедия, довела до смъртта на хората". Той изрази дълбоко съболезнование към семействата и близките на загиналите и пожела бързо оздравяване на пострадалите.