София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

12 години затвор за германеца, отровил бебешки пюрета

54-годишният мъж бе осъден за опит за убийство и изнудване

5 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

12 години и половина затвор за мъжа, отровил бебешка храна в Германия. 54-годишният мъж беше осъден за опит за убийство и изнудване. Престъпникът се бе заканил да отрови хранителни продукти в магазините на големите германски вериги в цялата страна и в Европа.

Припомняме, че лудият германец призна, че е инжектирал етиленгликол в бурканчета с бебешка храна. След това поиска 12 милиона евро от веригите, за да каже кои точно продукти са опасни. Мъжът се оправда с психическо разстройство, но психиатрите отхвърлиха твърденията му.

Етиленгликолът е поливалентен алкохол - основна част от антифриза, съставна част от спирачната течност, има го дори в препаратите за миене на прозорци. Това е силно отровно вещество. Една чаена лъжичка е достатъчна да отрови бебе, дозата за възрастен е около 100-150 милилитра.