Гледай
на живо

12 области в страната вече в грипна епидемия

МОН: Пропуснатото в грипната ваканция ще се наваксва

12 области в страната вече в грипна епидемия Три основни области обявяват грипна епидемия от днес – Пловдив, София-област и Варна. Така рай... thumbnail text

Три основни области обявяват грипна епидемия от днес – Пловдив, София-област и Варна. Така районите с висока заболеваемост у нас стават 12. Грипна епидемия вече бе обявена в областите Перник, Пазарджик, Шумен, Смолян, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Бургас, Добрич и Силистра.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни в ефира на НОВА ТВ, че когато високата температура се задържа 3-4 дни, болният трябва да допусне възможността за развитие на усложнение и да вземе мерки. Здравните експерти препоръчват, за да се намали рискът от заболяване, да се ограничат социалните контакти и избягване на събирането на много хора в затворени пространства. Болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение. При наличие на симптоми за грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа.

Повече от 600 училища в страната са в грипна ваканция , като броят им се очаква да се увеличи.

Междувременно от МОН съобщиха, че пропуснатият учебен материал ще бъде преструктуриран, за да не се допуска изоставане на учениците. Всеки учител ще трябва да прецени как да навакса уроците и да уведоми директора на училището. Дните без учебни занятия няма да бъдат отучвани. Оценките на децата ще бъдат оформени навреме и първият учебен срок ще приключи по график – на 4 февруари 2019 г. Вторият срок започва на 6 февруари 2019 г.