София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

12 области в страната вече в грипна епидемия

МОН: Пропуснатото в грипната ваканция ще се наваксва

пропускане
5 годиниЗдраве 4 Боряна Райчева

Три основни области обявяват грипна епидемия от днес – Пловдив, София-област и Варна. Така районите с висока заболеваемост у нас стават 12. Грипна епидемия вече бе обявена в областите Перник, Пазарджик, Шумен, Смолян, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Бургас, Добрич и Силистра.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни в ефира на НОВА ТВ, че когато високата температура се задържа 3-4 дни, болният трябва да допусне възможността за развитие на усложнение и да вземе мерки. Здравните експерти препоръчват, за да се намали рискът от заболяване, да се ограничат социалните контакти и избягване на събирането на много хора в затворени пространства. Болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение. При наличие на симптоми за грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа.

Повече от 600 училища в страната са в грипна ваканция , като броят им се очаква да се увеличи.

Междувременно от МОН съобщиха, че пропуснатият учебен материал ще бъде преструктуриран, за да не се допуска изоставане на учениците. Всеки учител ще трябва да прецени как да навакса уроците и да уведоми директора на училището. Дните без учебни занятия няма да бъдат отучвани. Оценките на децата ще бъдат оформени навреме и първият учебен срок ще приключи по график – на 4 февруари 2019 г. Вторият срок започва на 6 февруари 2019 г.