София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

120 пожарникари се борят с пожар в Глазгоу

Гори училището по изкуства

6 годиниИнциденти 5 Боряна Райчева

Огромен пожар погълна Училището по изкуства в Глазгоу, Шотландия. Повече от 120 пожарникари участват в гасенето на огненото бедствие. Общо 20 пожарни коли са на мястото на инцидента, съобщава ТАСС.

Към момента няма информация за жертвите или ранени при пожара.

Всички близки къщи бяха евакуирани от съображения за сигурност.

"Огънят се разпространява в съседните сгради, а пожарникарите правят всичко възможно, за да локализират огъня", се посочва в съобщение на властите.

Британското правителство обеща подкрепа, след като пожарът обхвана няколко сгради, една от които е архитуктурно съкровище, именно Училището по изкуства в Глазгоу.

Каменната Сграда Макинтош, забележителност в града, проектирана от архитекта Чарлс Рени Макинтош в края на 19 век, която привлича по около 20 000 посетители годишно, е била в процес на ремонт на стойност милиони, след като е опустошена от пожар през май 2014 г., когато прожектор избухва и подпалва арт инсталация от полиуретанова пяна.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че ситуацията е изключително сериозна. "Отново сме задължени на храбростта на нашите пожарникари и другите спешни служби. Мислите ми тази вечер са за безопасността за хората, но сърцето ми се къса за любимото Училище по изкуствата на Глазгоу", написа тя в Туитър.