София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

13,9 млн. евро отпуска ЕС за африканската чума

Министър Десислава Танева се срещна с еврокомисар Витянис Андрюкайтис

5 годиниИкономика 4 Боряна Райчева

13,9 милиона евро отпуска ЕС на България за борбата с африканската чума по свинете. Първият транш от сумата ще бъде в размер на 2,9 млн. евро. 

Това съобщи зам.-министър Янко Иванов на пресконференция в Министерство на земеделието във връзка с кризата с разпространението на болестта. Новината идва от срещата на министър Десислава Танева с еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

Властите у нас са готови с и с конкретните мерки за малките стопанства - биосигурност, регистрация при облекчен режим и репопулация след преминаването на заразата. Страната ни очаква Европейската комисия да подкрепи и плана за превенция. 

Министър Танева обяви още, че до 30 дни трябва да получим още 11 млн. евро за компенсация на вече ликвидирани огнища на чумата в свинекомплексите. Между 300 и 600 хиляди лева ще получи всеки един от засегнатите индустриални комплекси за дейностите по ликвидирането и загробването на животните. 720 хиляди лева пък ще бъдат дадени на разградска фирма, която ще се заеме с дезинфекцията и обеззаразяването на обектите на територията на областта.