София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

13 ранени при взрива в Лион

Сред пострадалите няма българи, извършителят се издирва

5 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Жертвите на вчерашния взрив на търговската улица "Виктор Юго" във френския град Лион вече са тринадесет, съобщават местните власти. 
 
За щастие, няма загинали, а лекарите информират, че ранените са с леки наранявания и без опасност за живота.Единадесет от тях са настанени в болнични заведения и остават под медицинско наблюдение. Двама са пуснати да се приберат в домовете си. Сред ранените има и момиче на 8 години, което е получило повърхностно нараняване.
 
Към момента няма данни сред потърпевшите да са български граждани. Наши сънародници във Франция съобщават, че българският посланик в страната Ангел Чолаков вече се е свързал с общността ни в Лион е на разположение да им окаже помощ, при нужда.
 
Другото известно на този етап е, че въпреки че мъжът, поставил взрива все още не заловен от органите на реда, камери са успели да го заснемат, тъй като улицата, по която се е движил с поставено видеонаблюдение. Следите му  обаче се губят след като пресича местната река Рона.
 
Припомняме, че снощи към 17:30 часа местно време мъж около 35-годишен, движещ се с велосипед, поставя куфар с взрив близо до хлебарница. Малко по-късно куфарът се взривява. Според експерти въпросната бомба е много добре и професионално подготвена.
 
На този етап френските власти отказват да отговорят категорично дали в този случай става дума за терористичен акт или атака. Двете неща там се приемат по коренно различен начин. Президентът на републиката Еманюел Макрон, който първи съобщи още снощи за случилия се взрив в свое телевизионно интервю, също призова към това да се изчака преди да се даде еднозначен отговор дали може да се говори за тероризъм.