София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

13 щата оспорват в съда решението на Тръмп за визите

Делото бе подкрепено от губернатора на Вашингтон

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Представители на 13 американски щата, водени от генералния прокурор на Вашингтон Робърт Фъргюсън, подадоха иск в Министерството на вътрешната сигурност на САЩ. Поводът е решението на Белия дом да ограничи издаването на визи и предоставянето на гражданство на кандидатите с ниски доходи.

„Идеята на администрацията на Тръмп е ясна: ако сте богат, тогава ще бъдете посрещнати, ако сте беден, значи не“, публикацията цитира откъс от изявлението на Фъргюсън на 169 страници. Поради въвеждането на правилото много семейства ще се изправят пред избора да загубят мечтата си да станат американци или да останат в САЩ или да позволят на близките да останат без дом и без лекарска помощ.

Делото бе подкрепено от губернатора на Вашингтон, демократа Джей Инсли. „Вашингтон винаги ще бъде град, който подкрепя имигрантите и никакви действия от страна на администрацията на Тръмп, нито по дела, нито с думи, не могат да променят това“, каза Инсли.

Новият правилник за издаване на визи и предоставяне на гражданство беше предложен от помощника на президента на САЩ Стивън Милър. Той позволява възможността за отказ от влизане или издаване на зелени карти въз основа на нивото на доходите или колко често човек използва програми за социално подпомагане. Иновацията може да влезе в сила на 15 октомври.