София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

За 133-ти път България празнува Съединението си

Празникът се отбелязва с редица тържества в цялата страна

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Отбелязваме 133 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Берлинският конгрес от 1878 г. разделя България на Княжество България и Източна Румелия. Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи. 
 
На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики  и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно Александър Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. Пристига в Пловдив и определя за свой помощник в Южна България д-р Странски.
 
Едно от най- знаковите дати в  роданта ни история традиционно се отбелязва  с редица тържества в София, Пловдив, Плевен и Съединение и други градове от страната.
 
Празникът  в Пловдив   започна в катедралния  храм „Света Богородица“, където митрополит Николай  отслужи молебен. Венци и цветя бяха  поднесени пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов. 
 
По традиция членове на Комитет „Родолюбие“  пресъздават пред военния клуб част от историческите събития – завземането на конака и арестуването на генерал губернатора Гаврил Кръстевич. Звучи и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България. Отворена за безплатни посещения  е постоянната музейна експозиция, посветена на Съединението.
 
В София тържественото честване на годишнината от Съединението започна в 11.30 часа пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг.
В Плевен  Съединението на България  се отбелязва с  тържествен ритуал и концерт. В памет на загиналите в Сръбско-българската война 1885 година  се отслужва и панихида.
 
Кулминацията на празничните прояви ще бъде тържествената проверка (заря) в град Пловдив на площад „Съединение“ от 20.30 часа. В нея ще участват  представителни блокове от 68-ма бригада „Специални сили“, Сухопътните войски, авиобазите Граф Игнатиево и Крумово. 
 
Представителният духов оркестър на ВВС. Ще присъства началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.В рамките на програмата в 21:00 часа на площада президентът Румен Радев ще произнесе тържествено слово.