Гледай
на живо

€137 млрд. е несъбраното ДДС в ЕС само през 2017 г.

В България бюджетът губи €1 млрд. годишно, в Румъния - €6 млрд.

137 млрд. евро приходи от данъка върху добавената стойност (ДДС) са недосъбрани от страните на ЕС през 2017 г., съобщиха от пресцентъра на Еврокомисията (ЕК).

„В сравнение с предишни години разликата между дължимия и реално събрания ДДС е по-малка, но все още е значителна“, констатираха от ЕК.

Това изтъквало „нуждата от задълбочена реформа на нормите на ЕС“, предложена от ЕК през 2017 г. Както и от „засилване на сътрудничеството между държавите в борбата срещу измамите с ДДС“.

С разликата се измервала „ефективността за прилагане и спазване на нормите относно ДДС“. Така се правела „оценка на пропуснатите приходи поради данъчни измами, избягване на данъци, несъстоятелност, финансова неплатежоспособност и погрешно определяне на дължимия данък“.

В доклада разликата между дължимия и събрания ДДС е изложена за 2017 г. - това е последният период, за който има изчерпателни данни.

„Проучването е финансирано от бюджета на ЕС, а констатациите са от значение и за държавите членки, защото ДДС е важен източник на приходи за Общността и за държавите-членки“, поясняват в ЕК.

В България несъбираемостта на ДДС е около €1 млрд. годишно, а в съседната Румъния достига €6 млрд. по последните данни за 2017 г.