София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мис Турция е осъдена заради обида към Ердоган

14 месеца затвор влизат в досието на моделката

8 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Бивша носителка на титлата „Мис Турция“ е осъдена на затвор заради обида към президента Реджеп Ердоган.

Най-красивата туркиня за 2006 година беше осъдена на една година и 2 месеца затвор.

През август 2014 година моделката е публикувала сатирична поема по адрес на Ердоган в своя профил в социалната мрежа „Инстаграм“. Произведението е определено като сатирична адаптация на националния химн като първоначално е било публикувано в турско хумористично издание. По време на публикацията Ердоган е заемал поста на премиер на Турция.

През 2015 година миската Мерве Бюйюксарач беше задържана от властите и не отриече да е публикувала въпросната поема, но допълни, че не е имала за цел да обиди президента.
От съда не посочват други детайли относно решението си, освен че изпълнението на присъдата за сега ще бъде отложено.


Това е един от многобройните случаи, в които обществени фигури, журналисти или обикновени граждани биват обвинени и осъдени за обида срещу Ердоган. Производствата от такъв характер започват след като през 2014 година Ердоган зае поста на президент на Турция. До момента те наброяват над 2000.
Припомняме, че през 1999г. самият той е задържан заради рецитирането на поема с ислямски и националистически характер. По това време Ердоган е изпълнявал службата на кмет на Истанбул и е получил обвинение за „подбуждане на религиозна омраза“.