София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

14 партии и 5 коалиции - регистрирани за изборите дотук

Приемането на протоколите от изборите ще е в три пункта

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Четиринадесет партии и 5 коалиции  вече са подали заявления за участие в предстоящите месни избори, стаан ясно от пресконференция на Централната избирателна комисия.
 
Вече са назначении членовеета в 265 общински избирателни комисии. Постъпили са и шест обжалвания, като по 4 са взети и решения.
 
Новото тази година е, че приемането на протоколите от изборите ще става в три пункта в столицата, а не както беше досега в един. По този начин ще се облекчи работата на общинските избирателни комисии, а преброяването ще стане по-бързо. 
 
С друго решение се дава възможност общинските избирателни комисии да определят броя на мандатите към общините, в зависимост от броя на населението. В Столична община ще бъдат избирани 61 общински съветници.
 
Беше уточнено и че по отношение на избирателите с увреждания, редът се запазва, както на предходните избори, а именно, че хората в неравностойно положение могат да упражняват правото си на глас в секцията, в която за записани, с помощта на придружител.