София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

140 години от приемането на Търновската конституция

Събитието се отбелязва с редица тържества в старата столица

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Отбелязваме 140 години от приемането на Търновската конституция и професионалния ден на юристите. На  16 април 1897 година Учредителното народно събрание в Велико Търново приема първия основен закон, по който да се управлява новоосвободеното княжество. Търновската конституция се счита за една от най-модерните и демократични за времето си.
 
По повод отбелязването на празника в залата на Учредителното събрание в старопрестолния град днес ще се  проведе тържественото заседание на 44-то Народно събрание. Очаква се заради честванията дори депутатите от БСП да прекъснат бойкота си и да присъстват.
 
Тържества в старата столица ще има през целия ден, като по-късно в присъствието на президента Румен Радев там се проведе и възстановка на събитията от 1879 г. Изказване ще направи и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
 
От 20:30 ч. пък  ще започне тържествената заря-проверка на площад "Цар Асен I" във Велико Търново.