София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

145 години от обесването на Левски

България почита паметта на Апостола на свободата

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

145 години от обесването на Дякона на българската свобода – Васил Левски.

На 18 февруари 1873 г. присъдата на Апостола е изпълнена в околностите на София. Васил Левски е обесен в центъра на днешна София, близо до мястото, където е издигнат негов паметник.

В последните си мигове той се изповядва пред архиерейския наместник на София – отец Тодор Митов и казва: „Каквото съм правил, в полза народу е“ и помолил прошка от него и от Бога.

Днес цялата страна отбелязва годишнината от смърта на Апостола на свободата с редица инициативи.

Председателят на парламента Цвета Караянчева ще присъства тази вечер в Ловеч на тържествена заря-проверка. Тя ще приеме почетния строй и ще произнесе слово.

В родния град на Левски - Карлово, на площад „Васил Левски“, ще има възпоменателна церемония по повод годишнината от гибелта на Апоспола на свободата.

Велико Търново ще почете годишнината от обесването на Васил Левски с военен ритуал и поднасяне на цветя от 11.00 часа пред паметника на Апостола.

При почитане на паметта Дякона на свободата има разминаване между датата на неговата гибел – 18 февруари (нов стил), която се отбелязва в редица градове, включително и в родния му град Карлово, и почитането в по-голямата част от страната – 19 февруари (нов стил).

Безспорен исторически факт е, че Васил Левски приключва земния си път на 6 февруари 1873 г. по стар стил, т.е. на 18 февруари по нов стил. През последните години историческата наука ясно се произнесе в полза на датата 18 февруари и това вече е отразено в най – новите учебници по история, утвърдени от МОН, уточниха за пореден път от Общински комитет „Васил Левски“. Според членовете на комитета е недопустимо в София и на други места в страната годишнината от обесването на Дякона да се отбелязва на 19 февруари.