София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

15 български учени се борят за наградата „Питагор“

Те ще бъдат разпределени в седем категории

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Министерството на образованието номинира 15 български учени за наградата „Питагор“, която се дава за научни постижения. Отличията ще бъдат връчени за 11-а поредна година на церемония във Военния клуб на 30 май.

 

Те са разпределени в седем категории - за цялостен принос в развитието на науката, за млад учен, за утвърден учен в областта на природните и инженерните науки, в социалните и хуманитарните науки, в медицинските науки, за успешен ръководител на международни проекти, както и за колектив с успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати.

 

Тази година кандидатите бяха 37, от които номинирани останаха 15 учени. Техните постижения са в изследвания на мозъчно-съдовата болест и други форми на деменция, засягащи централната нервна система (болест на Алцхаймер, Паркинсонова болест, множествена склероза, епилепсия и др.), изследвания на интелекта и други функции в неврогенетиката, в експерименталната фармакология с фармакотерапия на ендокринната система и приложение на стволови клетки при лечение на тумори.