София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

15 души загинаха при раздаване за хранителни помощи в Мароко

10 са ранени, някои от които в тежко състояние

6 годиниИнциденти 8 Боряна Райчева

Най-малко 15 души загинаха и 10 бяха ранени поради масова паника при раздаване на хуманитарна помощ в мароканско село, съобщиха властите.

Инцидентът е станал в Сиди Булалам, близо до пристанищния град Ес Сувейра, докато местна организация раздавала храна на пазара, съобщи Министерството на вътрешните работи. Повечето от загиналите са жени и възрастни хора, като се смята, че блъсканицата се е получила в следствие на дезорганизация при раздаването на помощите. Повечето от жертвите са загинали от задушаване.

Крал Мохамед VI даде указания да бъдат предприети всички мерки, за да се помогне на жертвите и техните семейства, съобщи още министерството. Кралят ще плати за хоспитализацията на ранените и погребенията на мъртвите, се казва в изявлението.

Регионалният здравен директор Халид Зенжари заяви пред Асошиейтед прес, че шестима от ранените са евакуирани в град Есауира, на около 60 километра от Сиди Булалам, а четирима са лекувани локално.

Разпространението на хранителната помощ е обичайно в северноафриканската държава, особено в отдалечените райони. Раздаването се организира от частни спонсори и организации, както и от властите. Често се провежда веднъж седмично по пазарите в селските райони, които обикновено са пълни с хора.

Сушата в последно време нанесе големи щети на селскостопанското производство в Мароко, което допринесе за високата цена на основните хранителни продукти.