София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

15 години от първата кохлеарна имплантация във ВМА

Над 230 души са оперирани в клиниката "Ушни, носни и гърлени болести" на академията

пропускане
4 годиниЗдраве 32 Боряна Райчева

Военномедицинска академия отбелязва 15 години кохлеарна имплантация. С други думи казано това е поставянето на електронно устройство, което помага на загубилите слуха си да чуват. В академията най-младия пациент е на 9 месеца, а най-възрастния е 70-годишен.

ВМА притежава комплексно звено, включващо скрининга, диагностиката, лечението и рехабилитацията. За 15 години клиника "Ушни, носни и гърлени болести" нарасва с над 230 души, на които е направена такава имплантация от екипа на професор Венцислав Цветков.

Д-р Георги Кукушев: Правят се едни специални изследвания в спящо състояние, при които се пуска звук и се вижда дали мозъкът на детето реагира. Според това, което покаже изследване трябва да се обясни на родители, че нищо чак толкова страшно не е. После се прави самата операция, която е доста сложна, но тя е тежка само за хирурзите, а самите пациенти нищо не разбират - те после са само с една превръзка. На 40-ия ден кохлеарния имплант се включва. При възрастните е малко по-сложен момент, защото ако те изпуснат момента техният говор се разваля.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Имала съм възможност по друг повод да видя тази атмосфера. Виждала съм родителите и малките деца, които чакат сутрин пред кабинета притеснени, очакващи, но с доверие. Вярвам, че лекарите и специалистите са тези, които заслужават доверие.

Д-р Любомира Зеленска: За съжаление в началото това бяха само деца, защото по разбираеми причини имплантите са доста скъпо удоволствие. В началото се заплащаха само до 18 години, а след това в момента, в който нашата здравна каса започна да поема лечението и на по-възрастни пациенти вече и те имат достъп до този чудесен процес.

Галина Илиева, родител: Нещото, което аз мога да кажа на всички от толкова години опит: разучете всички подробности, които дава съвременната медицина, четете, обиколете, срещнете се с хора и сами вземете решение.

Венцислав Велев: Съветвам да не се отказват и да вярват, че ще се получи нещо, а не просто да казват, че нищо няма да излезе. Да видят всички възможности и да не изпадат в паника.

До момента ВМА няма неуспешна имплантация, а специалистите съветват все повече хора да потърсят това решение.