София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

15 години в НАТО

ГЕРБ: Това е знаменателен ден за България

5 годиниПолитика 16 Боряна Райчева

С документални филми, публични лекции и фотографски изложби България отбелязва 15-ата годишнина от членството си в НАТО и 70-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор. Това са част от събитията, включени в Националния план от инициативи по повод двете годишнини през 2019г.

Република България се присъединява към НАТО на 29 март 2004г. Това членство е резултат от 14-годишна дейност, като преговорите датират от 23 юни 1990 г., когато тече пленарно заседание на Великото народно събрание, председателствано от акад. Николай Тодоров – БСП. Депутатът от СДС Соломон Паси взема думата с предложението България да напусне Варшавския договор и да се присъедини към НАТО.
В специална декларация, посветена на годишнината, ГЕРБ призоваха политическите сили да бъдат конструктивни и отговорни по въпросите на националната сигурност, защитата на страната и нейното бъдеще и заедно да намерят добрите решения за България.

Документът беше прочетен от трибуната на Народното събрание от Владимир Тошев, заместник-председател на парламентарната комисия по отбрана.

На 18 март се навършиха 15 години от приемането на закона за ратифициране на Северноатлантическия договор, посочи Тошев. Той отбеляза, че три правителства и два парламента целенасочено са поддържали и развивали едно национално усилие, предназначено да промени международния статут на България, да гарантира нейното бъдеще, да я превърне в част от защитната система на модерния свят.

"Ратификацията на Северноатлантическия договор е голяма победа на българските демократични сили, тя осъществи една мечта на младото ни гражданско общество, всеки трябваше да извърви своя път към НАТО и ние го направихме", коментира Владимир Тошев. Това е знаменателен ден за България, в който правим най-голямата крачка за откъсване към миналото и отваряме нова страница в нашата история, посочи той. Тошев отбеляза, че присъединяването на България към НАТО означава преди всичко колективна сигурност, стабилност и просперитет.