София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

15 млрд. лв. е загубила държавата от приватизация

Александър Томов и 800 делегати създават ново гражданско движение

6 годиниИкономика 24 Боряна Райчева

От около 9-10 приватизационни сделки, осъществени последните 15-20 години, държавата е загубила приблизително 15 млрд. лв. Тези данни представи в предаването „ЕвроДикоф“ на телевизия Евроком професор Александър Томов, посочвайки че данните са следствие от сериозен макроикономически анализ.

„В България няма орган, няма институця която да дава обективно стойността на съответните държавни активи. Това е първата причина винаги да продаваме под себестойност. Оценката се извършва от подставена оценителска фирма и се прави скрито, под масата“, обясни проф. Томов.

Той даде пример с приватизацията на БТК, като посочи, че в оценката на активите е „замесена политическа корупция, замесени са задкулисни играчи„. „Тук става дума за колосален грабеж. Сумите, на които са разпродадени активи, след това са много по-големи от стойността, на която са купени. Доказателствата са безспорни. Там са загубени за държавата около 1,5 до 1,7 млрд. лв.“, посочи той и призова: „Не разпродавайте българската държава. Ставаме по-бедни“.

Днес проф. Александър Томов, заедно с още около 800 делегати от цялата страна ще формират нов политически субект, създават гражданско движение, което не е типична политическа партия.

Обединителната идея е на движението е Програма за ускорено развитие на България.

„Програмата казва, че за да се развиваме догонващо и да не се топи българската нация ни трябват 6-7% икономичесик растеж. Експертите, които са изготвили проекта доказват, че това е възможно. Искаме България да се превърне в бързо развиваща се икономика“, посочи Томов.

Проблемът според него в момента е, че никой не иска да инвестира в държава, в която има корупция и несигурност.