София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

15 военни са убити в Афганистан

Служителите на силите за сигурност са нападнати от талибани

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Най-малко 15 служители на афганистанските сили за сигурност са били убити и 18 са били ранени при нападение от бунтовници на радикалното движение "Талибани" в североизточната част на страната, съобщи РИА Новости, позовавайки се на местните власти.

В понеделник вечерта талибаните нападнали контролно-пропускателни пунктове в една от областите на провинция Кундуз.

В Афганистан има съпротива срещу офанзива на правителствените сили от бунтовниците на радикалното движение "Талибани", които преди са притежавали значителна територия в селските райони на страната.

На територията на страната нараства и влиянието на терористичната групировка „Ислямска държава“. Националните сили за отбрана и сигурност в Афганистан провеждат съвместни операции в цялата страна за борба с тероризма.
Същевременно "Ислямска държава" пое отговорността за терористичната атака в столицата на Афганистан от неделя, където атентатор самоубиец се взриви по време на демонстрация, отбелязваща годишнината от смъртта на националния герой на Афганистан Ахмад Шах Масуд. Инцидентът се случи в района на Таймани, където колона от демонстранти караше с коли и мотоциклети. Според последната информация в резултат на експлозията са загинали седем души и още 25 са били ранени.