Гледай
на живо

1500 ЕВАКУИРАНИ СЛЕД ИЗРИГВАНЕ НА ВУЛКАН В ЧИЛИ

ЧИЛИЙСКИТЕ ВЛАСТИ ОБЯВИХА ЧЕРВЕН КОД ЗА ОПАСНОСТ

1500 ЕВАКУИРАНИ СЛЕД ИЗРИГВАНЕ НА ВУЛКАН В ЧИЛИ     Вулканът Калбуко в южната част на Чили изригна за първи път от 1972 година насам,... thumbnail text

    Вулканът Калбуко в южната част на Чили изригна за първи път от 1972 година насам, изпращайки дим и пепел на височина от 20 км, предаде „Ройтерс“. Правителството на държавата обяви червен код за опасност за градовете Пуерто Монт и Пуерто Варас в областта Лос Лагос, на около 1300 км южно от Сантяго. 1 500 души са евакуирани в радиус от 20 км, съобщи вътрешният министър Родриго Пеняйлильо.
    Чилийските аварийни служби обявиха червен код за тревога след внезапното изригване на Калбуко, започнало към 18 часа местно време. Тази сутрин вулканът изригна за втори път.
    Обявено е извънредно положение в района на вулкана, който временно ще бъде поставен под контрола на армията. Отменени са всички пристигащи и заминаващи полети в този район.
    Изригването на вулкана беше неочаквано, тъй като никаква активност не е била отчетена предишните дни.
Аржентина също обяви тревога в южните си части. Спешни мерки са предприети в град Баричело, намиращ се на 100 км от изригналия вулкан. Очаква се градът да бъде посипан с пепел, поради посоката и скоростта на вятъра.