София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

1500 жетви на горещините във Франция

Алармират от здравното министерство

5 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Горещите вълни във Франция това лято са предизвикали смъртта на поне 1435 души. Данните са на френското здравно министерство.

Рекордни жеги бяха отчетени във Франция в периода между 24 юни и 7 юли, и между 21 и 27 юли. От Министерството на здравеопазването излязоха с изявление, че броят на жертвите по време на горещите вълни, връхлетяли Франция през лятото, е бил с 9.1% по-висок в сравнение с нормалната му стойност.

Франция и други части от Европа отчетоха рекордни температури това лято. На територията на Франция бяха измерени рекордните 45.9 градуса по Целзий (114,6 по Фаренхайт). Температурата е била измерена на 28 юни в южните части на страната.

Експерти алармират, че подобни топлинни вълни, могат да се превърнат в норма в Европа.

По-голямата част от континента не е готова да се справи с такива екстремни метеорологични условия. По-малко от 5 процента от всички европейски домове имат климатици, според данни на докладт през 2017 г.

Възрастните хора са особено чувствителни към климатичните промени. Френското здравно министерство съобщава, че 974 от жертвите на жегите са над 75-годишна възраст.

10 души са починали, докато са били на работа - осем по време на първата топлинна вълна и двама по време на втората.