Гледай
на живо

153 служители на МВР са уличени в корупция само за месец

Валентин Радев даде редовния месечен брифинг

153 са сигналите за корупция за служители на МВР през месец май. Това съобщи на редовния месечен брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев. По думите му МВР е може би единствената институция, която сама се бори със своите служители - открива ги и ги наказва.

Той посочи и резултатите от социологическо проучване на ТРЕНД  за месеца. Според данните 44% от анкетираните оценяват положително работата на полицията, с 5% по-висок резултат от февруари 2018 г.

Вътрешният министър припомни, че през месеца бяха проведени редица международни срещи. В рамките на календара на Българското председателство на Съвета на Европа на 4 май Министерството на вътрешните работи бе домакин на Първо заседание на УС на ЕВРОПОЛ, по време на което министър Радев се срещна с новия изпълнителен директор на европейската агенция Катрин де Бол.

По време на състоялата се в Солун четиристранна среща на министрите на външните и на вътрешните работи на България - Гърция - Албания - Македония, министър Радев проведе двустранни разговори с колегите си. Част от дискутираните въпроси по време на формата бяха трансгранична престъпност, миграционен натиск и терористични заплахи.

Сигурността на границите, резултатите в борбата с организираната престъпност и предприетите мерки за сигурност във връзка с летния туристически сезон бяха част от темите на проведената работна среща с посланици на страни от ЕС, Швейцария и САЩ.

Министър Радев се спря и на  двустранната среща с еврокомисаря по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос. Той поясни, че акцент в разговора са били въпроси, свързани с трансатлантическия диалог, засиленото сътрудничество в борбата с тероризма и организираната престъпност.

Доброто сътрудничество между българските служби и САЩ  бе оценено по време на срещата  на Радев със зам.-секретаря по вътрешна сигурност на САЩ  Клеър Грейди, която даде  висока оценка за Българското председателство на Съвета на ЕС.

Министърът посочи и организираната в Одрин конференция "Гранична сигурност и сътрудничество", в рамките на която проведе среща с министъра на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу . На нея бе изтъкната ролята на създадения Съвместен контактен център  - България - Гърция - Турция за полицейско и митническо сътрудничество на ГКПП "Капитан Андреево", като ефективен инструмент за противодействие на трансграничната престъпност и укрепване на сигурността в региона.

На брифинга присъстваха още заместник- министрите Стефан Балабанов, Красимир Ципов и Милко Бернер, главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов и директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски.