София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

169 години от рождението на Иван Вазов

С възпоменателни чествания отбелязваме годишнината от рождението на писателя

5 годиниКултура 2 Боряна Райчева

Отбелязваме 169 години от рождението на Патриарха на българската литература – Иван Вазов.

В столицата ще се проведат различни събития по повод годишнината от рождението на големия писател. В 11:00 ч. пред паметника на Иван Вазов в градинката на храма „Св. София“ ще се състои възпоменателно честване, организирано от Националния литературен музей и къща музей „Иван Вазов“.

Заместник министърът на културата Румен Димитров, заместник-кметът на София Тодор Чобанов и директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов ще произнесат думи на поклон, признателност и почит към писателя, личността и човека Иван Вазов.

На събитието са поканени родственици на писателя – Григорий Вазов, Анна Николова, Мариус Донкин. Ще присъстват също директорът на Народния театър, чийто патрон е Вазов, учители от средното училище за чужди езици и мениджмънт „Иван Вазов“, представители на културното ведомство и Столична община.

Честване ще се проведа и в родното място на писателя – Сопот. Там ще има тържествена литургия в църквата „Св.Св Петър и Павел“.