Гледай
на живо

17 години от трагедията в дискотека „Индиго“

Оцелели деца и родители на загиналите се събират на мястото на инцидента

Дни преди Коледа един тъжен спомен от миналото изплува в съзнанието на много българи. Именно днес се навършват 17 години от трагедията пред столичната дискотека "Индиго", при която загинаха седем деца, а 12 пострадаха.

Около 18.30 часа на 21 декември 2001 година 600 деца напират да влязат в дискотеката, при което вратите внезапно се отварят под напора на вратата и десетки деца биват стъпкани. Едно от децата умира на място, четири по-късно в „Пирогов“, а две в Първа градска болница.

Всяка година на мястото на бившата дискотека се събират оцелелите от трагедията деца и родители на жертвите, за да си спомнят за загиналите Виктория Миркова, Димитър Андреев, Елена Спандониева, Кристина Кабакчиева, Любомира Захариева, Мадлен Николова и Цветелина Ралчовска.

Седем години след трагедията, след многократно отлагане и връщане на делото отначоло, осъдени за трагедията на глоба от по 800 лева бяха охранителите Георги Василев и Анри Силаги. Бившият председател на Държавната агенция за младежта и спорта Цвятко Барчовски получи три месеца затвор с тригодишен изпитателен срок и глоба от 1500 лева, а управителят на дискотеката Ангел Николов - глоба от 3000 лева.