София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

17-ГОДИШЕН АРЕСТУВАН ЗА ТЕРОРИЗЪМ В АВСТРАЛИЯ

ТИНЕЙДЖЪРЪТ ПОДГОТВЯЛ АТЕНТАТ В СТРАНАТА

9 годиниКрими 9 Боряна Райчева

17-годишен младеж е обвинен, че се е готвел да взриви три самоделни бомби в австралийския град Мелбърн, съобщи Асошиейтед прес.
Той беше арестуван вчера следобед в дома си в предградието Грийнвейл, където са намерени и обезвредени експлозивите, заяви заместник-комисар Майк Фелън от федералната полиция.

Смущаващо е за полицията да вижда как толкова млади хора се отчуждават от обществото до такава степен, че са готови да застрашават живота на много австралийци, сподели Фелън пред журналисти.

Заподозреният ще се яви пред съда за непълнолетни в Мелбърн в понеделник по обвинение в тероризъм.

Бащата на тинейджъра е от сирийски произход, като от семейството не са знаели, че експлозивите са били скрити в жилището им. Семейството на задържания е грижовно и любящо, твърди заместник-комисар Боб Хил от полицията в щата Виктория. По думите му, роднините на момчето са били много объркани, след като са научили новината.

Австралийският премиер Тони Абът призовава хората да продължат да живеят нормално, защото идеята на тероризма е да кара обществото да се страхува да бъде себе си.