София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

17-годишно момче не дочака белодробна трансплантация

Фондът за лечение на деца бил закрит заради управител на НЗОК

пропускане
5 годиниЗдраве 6 Боряна Райчева

17-годишно момче стана поредният случай на пациент, който не дочака белодробна трансплантация. Красимир Коев от Шкорпиловци е починал на 3 декември. Младежът е бил сред 15-те чакащи белодробна трансплантация българи, а през декември е бил отписан като от листата като безнадежден случай.

Случаят отново провокира институциите и лекари да си прехвърлят топката, заради изострилата се криза с преустановените белодробни трансплантации на българи в Австрия. Здравните власти у нас все още не са намерили решение на ситуацията.

През октомври, миналата година, без да дочакат трансплантация на бял дроб, починаха други трима души.

От Министерството на здравеопазването посочват, че продължават преговорите за решаването на проблема с организацията Евротрансплант и клиниките във Виена и Хановер.

Красимир Коев е диагностициран преди около 5 години с муковисцидоза, за която единственото лечение е присаждане на бял дроб. Той е попаднал в листата на чакащи обаче едва през октомври, когато документите му са приети във Фонда за лечение на деца, където престояват 5-6 месеца.

По повод смъртта на 17-годишното момче, Пенка Георгиева, председател на пациентската организация „Заедно с теб“, коментира пред БНТ, че фондът за лечение на деца в чужбина е закрит по прищявката на един управител на НЗОК. "Той работеше, но общественият съвет пречеше", коментира тя.

"Едно невинно българско дете живееше на брега на морето и мечтаеше да отиде на плажа. Толкова ли няма държава, която да сбъдне мечтата на едно детенце да отиде на плажа", заяви Георгиева и се обърна с призив към премиера Борисов, че този геноцид към децата трябва да бъде спрян.

Тя запита къде е управителят на НЗОК и защо той се крие от обществото. По думите й той трябва да излезе и да обясни пред медиите писмени и нормативни гаранции за опазване на живота на българските деца и българските граждани.

Георгиева подчерта, че дори и университетската болница в Кьолн е отказала да работи с България, поради недоверие в НЗОК. Тя иска отговор от председателя на НЗОК Дечо Дечев защо европейски болници отказват да работят с нашата страна.

До момента няма и някакво официално споразумение с чуждестранна клиника за лечение и трансплантации на български пациенти. Няма и донорски ситуации, позволяващи присаждането на бял дроб от евентуалните чуждестранни лекари специалисти.

Междувременно стана ясно, че друго българско дете - малкият Стефчо, който е болен от спинална мускулна атрофия, е получил отказ да бъде лекуван в Румъния не заради недоверие към НЗОК, че ще плати лечението, а защото е експериментално.

Лекарите не можели на 100% да гарантират положителния изход от медикаментозната терапия.