София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

17 палежа на стърнища за денонощие

Глоби чакат виновните

4 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Над 1 500 декара земеделски земи в областите Русе, Плевен и Монтана са опожарени за денонощие, съобщават от ДФ "Земеделие". От фонда уточняват, че само за денонощие в дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР са постъпили сигнали за 17 палежи на стърнища, предаде Фокус.

 

Дежурните екипи на МЗХГ и ДФЗ са посетили на място опожарените площи. Въпреки забраните за палене на нивите, земеделските стопани продължават да прочистват сухата растителност от площите като я подпалват.

Най-големи са щетите в област Русе, където са лумнали шест пожара. Пламъците са обхванали общо около 1 000 дка. Още шест пожара, на обща площ от 250 дка, са възникнали в област Монтана. В област Плевен са горели пет пожара. Засегнати са над 250 дка.

ДФЗ напомня, че паленето на стърнища е забранено и подобни действия се санкционират. Съгласно Закона за опазване на земеделските земи глобата за първо нарушение е от 1500 до 6000 лв., а при повторно е от 2000 до 12 000 лв. Изгарянето на стърнища е нарушаване на основно изискване за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, което е част от изискванията за кръстосано съответствие.