София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ проверя дейността на Фетхуллах Гюлен в Турция

Американското министерство на правосъдието в търсене на доказателства зад думите на Ердоган

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Министерството на правосъдието на САЩ се залавя да разследва дейността на проповедника Фетхуллах Гюлен в Турция. Причината са твърденията на Анкара, че именно той е организирал опита за преврат на 15 юли.
Сега предстои Америка да се увери в това чрез намиране на доказателства от собствени следствени органи, които да потвърдят или опровергаят думите на Реджеп Ердоган. Според него Гюлен е основният предател. Ето защо турският президент поиска от САЩ да го предадат на Анкара.
За участието на Гюлен в проваления метеж най-вероятно ще се говори и на срещата между Ердоган и вицепрезидента на Америка Джо Байдън, който пристига в Турция след седмица.
Припомняме, че България беше сред страните, от които Анкара искаше екстрадиция на хора, свързани с организацията на Гюлен и опита за преврат. В крайна сметка пребиваващият у нас Абдуллах Бююк беше предаден на Турция по официална причина – невалидни документи.