Гледай
на живо

Честит имен ден на Адриан и Наталия!

На днешната дата, почитаме паметта на Св. мъченици Адриан и Наталия

 На днешната дата - 26 август, почитаме паметта на Св. мъченици Адриан и Наталия и имен ден имат именно хората с тези имена, както и кръстените Адриана, Адриян, Адрияна, Наташа, Натали.
 
Адриан и Наталия живеели в Никодимия по време на управлението на римския император Максимиан, споменаван в историята като жесток гонител на християните. Адриан бил един от близките хора на императора, член на преторията, знатен и богат човек, също и езичник. Ставайки свидетел на жестоките мъчения на християните, той разбрал божествената истина. Името Наталия идва от латинския глагол natale, в превод - раждам или родна, рождена.
 
Съпругата на Адриан - Наталия, била християнка. Наталия докрай останала до съпруга си, не преставала да го поддържа и да го въодушевлява сред изтезанията, на които го подлагали заради вярата му в Христа. Тя прекарала времето си с Адриан в тъмницата, прислужвайки на мъчениците, измивайки раните им. Името Наталия идва от латинския глагол natale, в превод - раждам или родна, рождена.
 
Адриан не се отказал от вярата си и напуснал този свят като християнин. Скоро след смъртта на съпруга си Наталия се поминала при гроба му. Тя била причислена от Църквата към лика на мъчениците, защото послужила с любов на християните.