София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

175 г. от рождението на кап. Петко Войвода

Посвещава живота си на освобождаването на тракийските земи

4 годиниКултура 1 Боряна Райчева

На днешния ден се навършват 175 години от рождението на един от големите синове на България - капитан Петко Войвода.

Петко Киряков Калоянов е роден е на 6 декември 1844 г в село Доган Хисар, Беломорска Тракия. Посвещава живота си на освобождението на българските тракийски земи и обединението им с България.

Той два пъти е капитан. Веднъж от Критското въстание, където е начело на чета от 220 италианци и 67 българи. Именно тогава е прочутата му среща с генерал Джузепе Гарибалди. Вторият път е и от руската армия. Александър Втори му дава това звание, без реално да е участвал в руската армия. Награден е дори с поземлен имот в Украйна, но той не го приема, защото няма търпение да се завърне в поробените си земи, за да се бори за освобождението.

По време на режима на Стамболов се случва събитие, което се оказва пагубно за него. През 1892 г. е заподозрян, че развива антистамболовска дейност и готви покушение срещу министър-председателя. Арестуван е и изтезаван лично от варненския градоначалник в подземията на Римската кула. Без съдебно дело и без присъда е заточен в стария турски участък до Римската кула до 1894 г. След като излиза, става учредител и член на настоятелството на тракийското дружество "Странджа", което ръководи до последните си дни.

На 7 февруари 1900 г умира от рак на стомаха. Погребан е в старите варненски гробища.