София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

18 членове на ИДЛИб арестувани в Русия

Според местната полиция задържаните са готвели атентати

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Руските власти са задържали вчера в Татарстан, в централната част на федерацията, 18 души по обвинение за принадлежност към радикалната групировка ИДИЛ.
 
Според данните на полицията, задържаните са част от спяща терористична клетка на територията на Руската федерация.  Целта на формированието  е била извършване на бомбени атентати в страната.
 
В разпространено до медиите съобщение, руските власти съобщават още, че групировката е била ръководена от чужбина от босове на Ислямска държава. Формацията  е вербувала привърженици в радикално настроени младежки среди и е придобивала средства за терористична дейност, се казва още в предоставената от местните власти информация.
 
Известно е, че заподозрян член на групата е бил заловен, докато се опитвал да получи оръжие от оръжеен склад в града.
 
Смята се още, че  клетката е действала в големия индустриален център Набережние Челни. Това е вторият по големина град в  Татарстан, където в миналото е имало мюсюлманска държава, основана от татарите през Средните векове, завладяна от руснаците през 16-и век.