София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

18 жертви на авиокатастрофа в Русия

Хеликоптер Ми-8 се блъсна в друг вертолет

6 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Хеликоптер Ми-8 падна тази сутрин в Красноярск, в Русия. 18 души бяха убити.

На борда на машината са пътували трима души екипаж и 15 работници, към дъщерна фирма на „Роснефт“, съобщи ТАСС.

Според предварителна информация, малко след излитането си от град Игарка Ми-8 е докоснал с остриетата на окачването  външната конструкция за превоз на товари на друг самолет. В резултат на това хеликоптерът е паднал на земята и е настъпила експлозия, тъй като резервоарът на летателния апарат е бил пълен, обявиха местните власти.

Инцидентът е станал при нормално време, без валежи.

Компанията, чиито работници са пътували в катастрофиралата машина, ще окаже помощ на семействата на жертвите.

Той е излетял от град Игарка и на 2 километра от летището е паднал.

Намерени са черните кутии на разбилия се хеликоптер и те ще бъдат изпратени за декодиране в Междудържавата авиационна комисия в Москва. Властите съобщават, че поне външно кутиите са в добро състояние.

Катастрофиралият хеликоптер, произведен през 2010 г., е управляван от командир, роден през 1985 г., които е имал близо 6 хил. летателни часа, от които 2 300като пилот.

Източник от аварийните служби на региона съобщи, че вторият хеликоптер е успял да се приземи и в него никой не е пострадал.

Прокуратурата в района е образувала наказателно дело за нарушаване на правилата за безопасност и експлоатация на въздушния транспорт, която е причинила смъртта на две и повече лица.

Следователите са иззели документация за полета, проби от горивото, разпитани са служители на авиокомпаниите и персонала на летището.

Специална комисия ще разследва причините за аварията.