Гледай
на живо

181 години от рождението на Васил Левски

В Карлово празнуват с редица тържествени прояви

181 години от рождението на Васил Левски Днес се навършват 181 години от рождението на Васил Левски. Тържествата посветени на Апостола на бъл... thumbnail text

Днес се навършват 181 години от рождението на Васил Левски.

Тържествата посветени на Апостола на българската свобода в Карлово, започнаха още снощи.

Днес празничната програма в града продължава с тържествена света литургия в църквата „Св. Николай“и посрещане на 250-те участници в националния туристически поход "По стъпките на Васил Левски". Ще се състои тържествен ритуал по издигането на националния флаг и знамето на Карлово. Ще бъде изнесен и молебен за благоденствието на града и жителите му.

Честванията в Карлово ще приключат с тържествен митинг - заря от 21.00 часа на площад Васил Левски. Гост в града по случай празненствата ще бъде председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Годишнината от рождението на Апостола ще бъде отбелязана с тържествени прояви и в редица други градове на страната с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Левски. В Русе ще бъде открит бюст-паметник на Апостола на свободата.

Президентът Румен Радев ще открие паметник на Васил Левски в село Руен.

Васил Кунчев е роден в Карлово през 1837 година. След смъртта на баща си 15-годишното момче отива при брата на майка си - архимандрит Василий, който е таксидиот на Хилендарския манастир в Карлово и Стара Загора. През 1859 година е ръкоположен за йеродякон. Решава да се посвети на революционната борба, "захвърля расото" и в начало на 1862 година отива в Белград, където Георги Раковски подготвя Първата българска легия.

Той е един от идеолозите на българската национална революция. Делото на живота му е създаването на Вътрешната революционна организация.

Легендите и историческите данни разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-будните българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет.