София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

181 години от рождението на Васил Левски

В Карлово празнуват с редица тържествени прояви

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Днес се навършват 181 години от рождението на Васил Левски.

Тържествата посветени на Апостола на българската свобода в Карлово, започнаха още снощи.

Днес празничната програма в града продължава с тържествена света литургия в църквата „Св. Николай“и посрещане на 250-те участници в националния туристически поход "По стъпките на Васил Левски". Ще се състои тържествен ритуал по издигането на националния флаг и знамето на Карлово. Ще бъде изнесен и молебен за благоденствието на града и жителите му.

Честванията в Карлово ще приключат с тържествен митинг - заря от 21.00 часа на площад Васил Левски. Гост в града по случай празненствата ще бъде председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Годишнината от рождението на Апостола ще бъде отбелязана с тържествени прояви и в редица други градове на страната с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Левски. В Русе ще бъде открит бюст-паметник на Апостола на свободата.

Президентът Румен Радев ще открие паметник на Васил Левски в село Руен.

Васил Кунчев е роден в Карлово през 1837 година. След смъртта на баща си 15-годишното момче отива при брата на майка си - архимандрит Василий, който е таксидиот на Хилендарския манастир в Карлово и Стара Загора. През 1859 година е ръкоположен за йеродякон. Решава да се посвети на революционната борба, "захвърля расото" и в начало на 1862 година отива в Белград, където Георги Раковски подготвя Първата българска легия.

Той е един от идеолозите на българската национална революция. Делото на живота му е създаването на Вътрешната революционна организация.

Легендите и историческите данни разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-будните българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет.