Гледай
на живо

19 януари - Европейска нощ на четенето

Идеята е да се насърчи четенето сред младите хора

19 януари - Европейска нощ на четенето Третото издание на „Нощта на четенето” ще се проведе в събота, 19 януари 2019 година. Це... thumbnail text

Третото издание на „Нощта на четенето” ще се проведе в събота, 19 януари 2019 година. Целта на европейската инициатива, която стартира през януари 2017 г. по идея на Министерството на културата и комуникациите на Франция, е да насърчи четенето, и то най-вече сред младите хора. Това се постига, като библиотеки, книжарници, литературни клубове и арт пространства за срещи с книгите и техните автори са отворени в тази съботна януарска вечер много по-дълго от обичайното за всички посетители и ценители на стойностната литература.

България се присъедини към чудесната инициатива в подкрепа на книгата още в първото издание на европейската „Нощ на четенето“ през януари 2017 г

В рамките на предстоящата „Нощ на четенето” у нас се очаква отново да се включат и много читалища, издателства и неправителствени организации, в десетки библиотеки и книжарници в страната. Те ще се проведат интересни срещи с автори, дискусии и представления, ще бъдат организирани уъркшопи и творчески изяви, тематично свързани с четенето. Ще има и публични четения под музикален съпровод и най-разнообразни арт изяви и атрактивни игри с цел стимулиране на креативността и вдъхновението.

Не само във Франция, но и в много европейски страни, библиотеките и книжарниците отново ще предложат на всички приятели на книгата и четенето възможността да преоткрият по един забавен и празничен начин богатството на техните хартиени и дигитални колекции, да научат повече за най-новите издания, да обменят идеи, да се срещнат и с любими автори, илюстратори, разказвачи на интересни истории.