София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

2/3 от пешеходните пътеки неправилно поставени

До 30 юни всички всички трябва да са поправени

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Съвместна проверка на Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройстовото и Прокуратурата на пешеходните пътеки в страната показва, че от общо прегледани 13 629 зебри във всички 28 областни градове, 2/3 са в нарушение на законовите изисквания. 
 
 
Нарушенията варират от  липсващи пътеки, на места, където трябва да има такива, до разположени на неправилно място или твърде близо една до друга, поставени, заедно със светофар до тях, изтрити или боядисани в различни цветове.
 
 
Челните места сред градовете, поставили неправилна маркировка заемат Пазарджик, Благоевград, Стара Загора, Хасково, Бургас, София и  други, като Пазарджик беше посочен многократно като първенец в негативната статистика, когато говорим за цветни пешеходни пътеки.
 
 
За да приведе пътното платно в съответствие с изискванията на Закова за движение по пътищата от община Пазарджик още преди два дни в Областната комисия по безопасност на движението са обявили, че шарените пътеки остават в миналото и всички  те ще бъдат пребоядисани в черно-бяло, като това ще се случи до 21 май, когато се отбелязва и празника на града. Пребоядисването ще струва нови 90 хиляди лева на общинския бюджет.
 
 
 Наказателна отговорност обаче, че може да се търси от никого за неправилно изразходваните пари на данъкоплатците за грешно поставени по един или друг показател пешеходни пътеки, тъй като няма законово основание, обясниха от МВР и прокуратурата, а вътрешният министър намери и оправдание за някои от кметовете.
 
 
И ако Пазарджик е оранжев, София също не остава по-назад в състезанието по цветни пешеходни пътеки.
 
Мненията относно цветовете са различни, но законът е категоричен- зебрите могат да бъдат само челно-бели. Срокът, даден от прокуратурата за поправка на сгрешите пътеки, както относно цветовете, така и за всички други нарушения е 30-ти юни 2018 г, а за не спазилите го кметове с прекалено добри сърца, глоби този път ще има в размер от 2 000 до 7 000 лева, категорични са от МВР и Прокуратурата.