София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

2,4 МЛН. ЕВРО СТРУВАТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ „СИН ЕЗИК“

ЗАПОЧВА БЕЗПЛАТНАТА ВАКСИНАЦИЯ НА ЖИВОТНИ

9 годиниАгро 10 Боряна Райчева

Така изглежда ваксината за „син език“, която започна да бъде тествана върху животните този месец. Тя беше представена на пресконференция от проф. Пламен Моллов в Българската агенция по безопасност на храните днес.
Ваксинирани ще бъдат всички говеда и овце на територията на България. Ваксината струва 2, 4 млн. евро, като 1, 6 млн. от тях са предоставени за целта европейски средства.
Тестовото прилагане вече е започнало в няколко района в страната, заяви проф. Моллов. Над 150 овце в Бургаска област, 100 в Благоевград и 50 в Кърджали, вече са преминали имунизацията успешно и са в процес на 72-часово наблюдение – това е периодът, установен за обследване на животните.
Ваксината е дело на френска фармацевтична компания, която се заела с доставките на общо 2, 1 млн. дози в разфасовка по 10 тубички. 1,5 млн. от тях ще бъдат предназначени за овце и 600 хил. лв - за говеда. По думи на проф. Моллов средствата и дозировките ще бъдат достатъчни за всички селскостопански животни от двата типа.

Единичната цена на ваксината е 1 лв на овца и 2 лв на говедо.
Тя е от Серотип 4. Според д-р Огнян Донев – изпълнителен директор на фармацевтична компания, в страната има общо 27 серотопа. Ваксината не гарантира защита от други заболявания по животните, а е предназначена единствено за игнориране на „синия език“ по животните.
В кампанията за имунизиране ще се включат общо 1008 ветеринарни лекари. Очаква се пълната ваксинация да приключи докрая на март.
Проф. Моллов заяви, че процесът на предотвратяване на болестта по животните е забавен, заради липса на средства, своевременен избор на фармацевтична компания и последваща доставка на ваксината. Според него този проблем може да бъде избегнат за в бъдеще, със създаването на фонд за бърза реакция.

От ваксината ще се възползват всички фермери, отглеждащи селскостопански животни. Тя е съвсем безплатна и изисква единствено подпис след поставянето й по овцете и говедата, съобщи още Моллов.
Тестовият период на ваксинация е до 10-ти март, след който ще започне поетапното имунизиране на всички животни в страната.