София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

20-годишният хакер с повдигнато обвинение

Управляващите го хвалят за интелекта

пропускане
5 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Прокуратурата официално повдигна обвинения срещу обвинения за извършването на хареската атака срещу сървъра на Националната агенция по приходите.
 
Вече е известно, че извършителят е 20-годишният Кристиян Бойков, родом от Пловдив. Момчето работи  за голяма американска компания,  с клон в София, поради което като преди няколко месеца се е преместил да живее в столицата.
 
От държавното обвинение уточниха, че младежът остава в ареста за 72 часа и е ще му се търси отговорност за неправомерно копиране на компютърни данни от сървър на приходната агенция, като не е ясно от кой момент той е започнал действията си. 
 
За подобни престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от пет до осем години и глоба до 10 хил. лева.
 
Файлът, който е изпратен до медиите и съществува в интернет пространството съдържа данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации, получени в НАП от други институции в България.
 
Припомняме, че по-рано министър-председателят Бойко Борисов похвали младежа, наричайки го истински "истински вълшебник", хвалебствия по негов адрес отправи и финансовият министър Владислав Горанов.
 
Арестуваният е експерт по киберсигурност и се занимава с тестове и одит на информационни системи. Журналисти припомнят, че преди няколко години Бойков разкри пред телевизионно предаване как е хакнал сайта на просветното министерство.