София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

€20 млн. глоба за България заради #НАПлийкс

Няма киберсигурност без eкшън план, смятат от Комисията за защита на личните данни

пропускане
4 годиниТехнологии 14 Боряна Райчева

Проблемът на България е, че стратегиите за киберсигурност няма екшън план и координация за изпълняването им. Това заяви един от членовете на Комисията за защита на личните данни Веселин Целков на конференцията "Стратегическа роля на публично-частното портньорство за противодействие на киберзаплахи". 

"Tака няма да стигнем доникъде!", констатира киберекспертът.

Той призна пред медиите, че Националната агенция за приходите (НАП) все още не е предприела необходимите мерки след скандала #НАПлийкс. Това означава риск от глоба от страна на ЕК от €20 млн. или 4% от оборота на НАП.

"Много ясно е казано когато се налагат глоби – какви критерии трябва да се отчетат. Първо, второ, трето, засегнати хора...обществено влияние и...Истината е, че в някои от европейските страни, има практиката да не се наказват държавните институции. Но в България такава практика няма", категоричен бе Веселин Целков.

Според него в необходимостта от реалните мерки за киберсигурност трябва да бъде "убеден мениджмънта" на държавата в лицето на премиера Бойко Борисов и ресорните вицепремиери и министри. 

Той припомни, че преди 10 години стратегиите на киберсигурност са били 270 на брой. "И нито един екшън план. Сега, сигурно, са 570!", иронизира институциите представителят на регулатора.

Той похвали държавата, че най-накрая е назначила председател на Съвета по киберсигурност в лицето на вицепремиера Мариана Николова.

Но Веселин Целков смята, че не е нормално ДАНС, ГДБОП, МТИТС, Министерство на отбраната и други да инициилат всяка своите си проекти и документи, без да има координация и съвместни действия.

Най-важният лектор се оказа международният експерт по киберсигурност Орен Елимелех, който от години работи с институциите в Израел, сред които военното и транспортното ведомства. 

“В киберпространството всъщност атаката срещу виртуалния свят, се отразява на реалния свят. Боя се, че тогава говорим за голям риск...Така че достъпът да е ограничен – това е нивото на сигурността в критичната инфраструктура. Това е играта”, обясни експертът.

Вижте повече във видеото 

Автор: Николай Марченко 

Оператор: Ангел Галчев