София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

20 млн. лева за ремонт на „Миг“-29

Правителството одобри разходи за над 700 милиона

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Правителството даде 19.97 млн. лева по проекта за осигуряване на летателната годност на самолетите МиГ-29.

За проекта в бюджета за 2017 г. са заложени 30.52 млн. лева. Това е вторият транш за тази година. Първият – в размер на 9.63 млн. лева, беше отпуснат през януари.

С изпълнението на проекта ще се създадат необходимите условия военновъздушните сили да гарантират въздушния суверенитет на страната и прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО, се казва в съобщението от правителствената информационна служба.

Междувременно Министерството на отбраната обяви поръчка за поддръжка на старите МиГ-29 на стойност 81.29 млн. лв. (без ДДС). Единствената поканена компания в процедурата е руската корпорация "РСК МиГ", която е фирмата производител на изтребителите и притежаваща лицензите за ремонтите.

Министерският съвет разпредели разходи в размер на над 700 млн. лв., се вижда от съобщението на правителствената пресслужба.

Най-голямото перо - общо 513.8 млн. лв., е за пътно строителство догодина.

Със 120 млн. лева се увеличават средствата за превенция на екологични опасности. Парите се дават за увеличение на капитала на държавното "Еко Антрацит" ЕАД като акциите ще бъдат придобити от държавата чрез бюджета на Министерството на икономиката