София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

200 мафиоти заловени в Италия и Германия

Конфискувани са активи за 50 милиона евро

6 годиниКрими 40 Боряна Райчева

Близо 200 членове на една от водещите италиански мафиотски организации бяха арестувани при операция в Италия и Германия.
При операцията е разбит голям клан на калабрийската мафия "Ндрангета", каза италианската полиция, цитирана от агенциите. Операцията е извършена съвместно с германските органи на реда. Според полицията мафиотските фамилии Фарао и Маринкола са се внедрили в бизнес дейности в Италия и Германия, в частност в сферата на виното, храните, събирането на отпадъци и погребалните услуги. Органите на реда заявиха, че редица обществени служители са заподозрени в корупция. Конфискувани са били активи на стойност около 50 милиона евро.
Калабрийското сдружение от мафиотски тип, наричано иронично "Ндрангета АД", има специфична структура, в която организационната единица се нарича ндрина и представлява клан на семейна основа. Начело на всяка ндрина стои "капобастуни" - диалектна форма на "капобастоне", която в буквален превод от италиански означава "главатар на тоягата".
В специален доклад на Националната дирекция "Антимафия" (НДА) се отбелязва, че за разлика от сицилианската "Коза ностра", която възприе стратегията на "подмолна дейност", "Ндрангета" се изявява открито, разширява се в национален и международен мащаб със съзнанието, че е по-силна и с тенденцията да утвърждава с невероятна арогантност собственото си превъзходство. Според доклад от 2014 г. "Ндрангета" има прогнозиран годишен оборот от 53 милиарда евро. Това я нарежда нарежда на пето място в икономиката на Италия. " "Ндрангета" отстъпва по "фактуриран" оборот само на ЕНИ (Националната компания за природни горива), на ЕНЕЛ (Националната компания за електрическа енергия), на холдинга "Ексор", чрез който фамилиите Анели и Нази контролират Фиат, както и на застрахователния и финансово-брокерски гигант "Дженерали".