София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

22-МА ОБВИНЯЕМИ ЗА КОНТРАБАНДА НА ЦИГАРИ

ПОВДИГНАТИ ОБВИНЕНИЯ СРЕЩУ ОЩЕ ЧЕТИРИМА МИТНИЧАРИ И ГРАНИЧЕН ПОЛИЦАЙ

9 годиниКрими 5 Боряна Райчева

    Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна обвинения на още четирима митничари и един граничен полицай за контрабанда на цигари през граничен пункт „Капитан Андреево“. Това заяви говорителят на прокуратурата Галина Андреева. Така обвиняемите за контрабанда през българо-турската граница станаха 22-ма.
    Сред новите обвиняеми е митничарят Георги Манафъков, който според прокуратурата е давал съвети и разяснения на останалите участници, а също така е отстранявал спънки при пренасянето на цигари без бандерол.
    Според държавното обвинение престъплението на митническия служител е продължило два месеца - от началото на февруари до края на март, като в този период е съдействал за вноса на контрабандни цигари на обща стойност близо 58 млн. лева. За тази цел са използвани документи с фалшиво съдържание, поясняват от прокуратурата.
    Останалите митнически служители са Иван Гочев, Николай Николов и Стойчо Пелтеков, като обвиненията срещу тях са подобни на тези на Манафъков, но на по-малка обща стойност на нелегалния внос на цигари.
    Петият обвинен е граничният полицай Соня Катева. Според обвинението тя е улеснявала участниците в контрабандата да пренесат цигари на стойност 4.87 млн. лева.
    Обвиняемите са задържани за срок от 72 часа, като предстои да бъде поискана мярка за неотклонение „Задържане под стража“, уточняват от Окръжната прокуратура в Пловдив.