София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

22 привърженици на Гюлен са поискали убежище от Гърция

Фетхулах Гюлен е обвинен в опит за преврат

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

22 привърженици на Фетхулах Гюлен избягаха от Турция в Гърция и потърсиха убежище там. Това съобщи в неделя гръцкият информационен портал Newpost.
Анкара обвинява "терористичната група" на Фетхулах Гюлен (FETO) за опита за преврат в Турция през юли 2016 г.
Според портала, след като турски офицер от ВВС е пристигнал на гръцкия остров Калимнос в Егейско море през август 2019 г. и поискал политическо убежище, за да се укрие от турските власти, други 22 турци също са доплавали до този остров. След като корабът е акустирал на пристанището на острова, турците веднага са се предали на гръцките власти. Всички са се обявили за привърженици на Гюлен, като са заявили, че са принудени да напуснат Турция, опасявайки се от наказания от режима на Ердоган, отбелязва порталът.
Поискали са документи за временно пребиваване в Гърция, преди да бъде разгледана молбата за убежище, и след са това напуснали острова в неизвестна посока. Националната информационна служба (разузнаване и контраразузнаване) е информирана за този случай, допълва изданието.