Гледай
на живо

24-часова стачка блокира Гърция

Влаковете и фериботите в цялата страна спряха

24-часова стачка блокира Гърция 24-часова национална стачка блокира Гърция. Влаковете и фериботите в цялата страна спряха, заедно с ... thumbnail text

24-часова национална стачка блокира Гърция. Влаковете и фериботите в цялата страна спряха, заедно с по-голямата част от обществения транспорт в Атина още във вторник, след като най-големият синдикат в страната обяви стачка срещу продължаващите мерки за строги икономии, съобщава "Асошиейтед прес".

Основните искания на протестиращите са  за намаляване на данъците и повишаване на минималната заплата до 751 евро, както и повече средства за здравеопазване и образование, и подкрепа към фермерите

Заради спирането на градския транспорт жителите на Атина се качиха на колите си, за да отидат на работа, което предизвика големи задръствания по улиците на гръцката столица.

Протестни маршрути бяха проведени по улиците на Атина с крайна точка сградата на парламента. По данни на полицията около 5000 членове на комунистическия профсъюз са се включили в мирното шествие.

Стачката, организирана от  частния сектор, не засегна училищата, болниците или други основни обществени услуги.

Синдикатите искат лявото правителство на СИРИЗА да премахне ключови съкращения на доходите и пенсиите, наложени по искане на международните кредитори по време на 8-годишната спасителна програма на Гърция.

Програмата беше прекратена официално през август, но мерките се очаква да останат в сила в продължение на години, за да се гарантира, че Гърция ще може да поддържа балансирани бюджети и да изплати дълговете си към международните кредитори.