Гледай
на живо

24-часова стачка в Гърция срещу реформите

Има нарушения в движението на транспорта

24-часова стачка в Гърция срещу реформите, свързани с третия и последен етап от финансовото оздравяване на страната, за да бъде спасена от фалит, тръгна в големите градове на държавата. 

Протестът се организира на фона на предстоящото връщане на страната през август на финансовите пазари след приключване на третата спасителна програма със заеми от ЕС и Международен валутен фонд, предоставени в замяна на строги мерки за икономии.

В Атина са се включили окол 7500 хиляди души. Стачката наруши разписанието на много полети на летище Атина и обърка градския транспорт, железопътните и фериботните услуги по време на вече започналия активен туристически сезон.

Операторите на въздушния контрол излязаоха на протест за три часа. Спирането на работата им доведе до реорганизиране на десетки полети, а няколко бяха отменени.

Гръцкото ляво правителство завършва окончателния одит на третия многомилионен пакет от мерки за спасяване под надзора на Международния валутен фонд.

Нов законопроект, съдържащ най-новите реформи, поискани от кредиторите, включително премахването на доминиращата роля на държавата в енергийния сектор, трябва да бъде одобрен от парламента до 14 юни.

Хората се надяват, че срещата на финансовите министри от Еврозоната ще даде зелена светлина на мерките.

Припомняме ви, че правителството обещава да ускори продажбата на други държавни активи, което също предизвика и гнева на синдикатите.