Гледай
на живо

Александър Томов: „Европа на две скорости“ е незаобиколим феномен

„България изостана в последните 10 години и ще трябва да наваксаме – нямаме друг избор“

Александър Томов беше гост в предаването „Делници“. Заедно с водещия той обсъди въпроса дали ще има „Европа на две скорости“ и ако да, какво всъщност ще представлява това. 
„Европа на две скорости ще се състой. Рисковете за България са големи.“ - категоричен бе Томов.
Европа на различни скорости всъщност е идея, която цели различни части на Европейския съюз да бъдат интегрирани на различни нива и темпове, в зависимост от политическата ситуация във всяка една страна. Благодарение на това, водещите европейски държави ще имат възможността да решават въпроси, за които са готови, без да се съобразяват с останалите страни членки.
„България изостана в последните 10 години и ако ще трябва да наваксаме, ние нямаме друг избор – или ще сме задна скорост на Европа, или ще трябва да извървим много сериозни реформи в страната“  - категоричен бе той.
Според Александър Томов с посещението си в Брюксел държавният глава Румен Радев е демонстрирал много силно присъствие. 
„Държавният глава ми хареса много с това, което направи в Брюксел. Той демонстрира присъствие. За пръв път български президент заявява присъствие!“ - заяви Томов.
Като заключение той коментира, че „Европа на две скорости“ не означава Европа на две класи. 
За да има България добро място, тя трябва да ускори прехода с много засилени реформи, за да не получи доста неприятни геополитически проблеми.